Monday, February 20, 2017

Accident

Assalamualaikum

Selain melihat binatang buas, driving is also one of my biggest fears. Tak boleh pegang stereng langsung sbb takut sgt. Punyalah takut bila lori lalu kat sebelah, lori kat belakang pun dah menggelabah nak cari port untuk aku belok. Adoi apa lah nak buat dah rasa ketakutan itu mengatasi segalanya. Semua ni sebab traumatize waktu umur 4 tahun pergi main basikal kat masjid dengan abang. Pastu nk dipendekkan cerita, aku baru terkedek kedek melepasi tetiba ada lori which we call lori hantu mengehon aku. Apa lagi aku pun cam terkejut beruk la. Lalu aku kayuh laju laju. Dan aku selamat, lucky me.

Since Zana (adik aku) dah hilang tempat bergantung untuk ke sekolah sebab Kak Nora (jiran aku) dah bersalin so kitorang kena look for the other alternatives. Kereta ada tapi tak ada courage at all. I mean it's a manual car, the fish mcm mana aku nak bawak? Aku tak cekap dan lagi pula terkial kial maka aku tidak mempunyai keberanian di situ. Aku selalu terfikir sampai bila aku hidup begini, umur makin meningkat. Mana pergi keberanian aku? It is not that easy bila bergaduh dengan diri sendiri. The struggle yang aku kena go through. It was real hard.

Memula ajak sepupu aku untuk teman dan tolong hantar. Tapi bayangkanlah, sampai bila nak susahkan orang. 

Banyak questions mark yang membuatkan aku ada inisiatif untuk berubah dan tak stay di takuk yang lama. Awalnya memang susah tapi alah bisa tegal biasa, kan? Aku memang seorang yang susah sikit nak terima perubahan dlm diri antaranya memandu ni lah. Dan yang buat aku trigger to overcome the fear is when we lost ayah. Kehilangan ayah membuatkan aku semangat untuk berubah, untuk tidak memandang ke belakang. So here I am.

Bila dh reti sikit drive, tak reti pulak nak bawa elok elok. Ada aje yang tak kena tapi tu lah Allah nak tunjuk bulan 7 last year, bila dh accident kat simpang. I was on my way heading home, tetiba ada pulak kereta nk u turn. Memang tak sempat nak brek langsung. So far aku expect a little impact tapi bila turun kereta ambikkk ko remuk dahh. Nak dekat 3 bulan kat bengkel. Yang buat hal tu dh la polis, aku expect dia caring la sikit. Ini sebaliknya, sudahnya kos rawatan pn dia buat tak tahu je. Okay tak apalah. Allah knows best. 

Semuanya aku terima as dugaan dan cabaran kehidupan. After satu, satu pulak datang. So, this is what we call life. It is not all about happiness, it's about how u overcome your fearness to challenge yourself to be happy.

Monday, June 6, 2016

Marhaban Ya Ramadhan 2016

Ramadhan has coming; again for this year. Last night I've been dreaming about Hawa and me; going to Langkawi. Tengah tengah cedok cedok nasi untuk bersahur, rasa macam tak kena je...apahal entah. Out of sudden, macam org tersentak aku terus nak nangis. Baru teringat, selain mimpi kitorang nak pergi trip aku pun mimpi ayah. It was surreal. Aku kadang mimpi gak ayah, tp dlm keadaan dia berkata kata danorg ckp kalau kita mimpi org yang dh takde tu bercakap dalam mimpi, so bukan dia lah yg sebenarnya. Might be syaitan & etc. To lose someone that I treasure the most, pedihnya sangat sangat mencengkam jiwa. More than frustrating bila kena reject. Pedih sangat macam terhiris hati, terbelah jantung. It was something yg undescribable. Lagi lagi susahnya nak kena cover depan mak, to show mak yang kitorang ok je menjalani hidup ini dengan tabah. Kadang tu sampai mak tanya, 'tak sedih ke ayah takde?' and the question dibiarkan je macam angin lalu. Bukan egois, tapi aku tak nak mak dlm sedih phase walaupun aku sendiri tak kuat. So, this is how it feels to lose someone. Susah nak kuatkan diri dan tabahkan hati tapi itu je option yang ada untuk kami semua. Knowing that ayah InsyaAllah is in better place kadang buat hati kita berlapang dada.Rindu. Baru berapa bulan dia tiada, rindu tak payah cite la. Malam tadi, bila termimpi ayah pun rasa rindunya masyaAllah, rasa happy sebab ayah kembali dari sana. Masa tu tgok ayah dengan berharap ada second chance to make him feel happy. Nak jaga ayah elok elok; taknak dia rasa terabai ke apa. Sampailah terdengar mak call off nama aku, masa tu baru tersedar itu mimpi and bayangan ayah fade away. Ayah, this is the plan that Allah made for us. Ever since you left, I accompany your soulmate (mak); to wherever she go. It's like I've been like you when you used to alive. I took your daily duty. Bawak mak ke sana ke mari naik kereta pergi jalan sana sini, bayar bil, shopping barang dapur & etc. I miss you ayah.And I am very sorry for every sins that I made.Towards you.Alfatihah
1/11/1957 - 12/1/2016
I can't find any suitable title for this entry so I decided to leave it empty.

It has been few months since new year, almost half a year. There are many many many things happened in my life, struggling with what I am doing right now, well life is a total hard (who says life is easy?) but I am just grateful enough to have my family on my back all these while. I have graduated and still living at home, u know what does it mean. Guess the rezeki is not yet belong to me for now.

Every single thing that occurred to me has made me become stronger, for when I lose my ayah, the man I love the most. I admit that I cried a lot since the day he left. Well it hurts me so much, to see him suffer everyday in his life. I don't know what will I do if I am in his shoes. Maybe I would complaint like; a lot!

Sabarnya seorang ayah menjalani kehidupan ini selama 4 tahun.