Monday, February 20, 2017

Accident

Assalamualaikum

Selain melihat binatang buas, driving is also one of my biggest fears. Tak boleh pegang stereng langsung sbb takut sgt. Punyalah takut bila lori lalu kat sebelah, lori kat belakang pun dah menggelabah nak cari port untuk aku belok. Adoi apa lah nak buat dah rasa ketakutan itu mengatasi segalanya. Semua ni sebab traumatize waktu umur 4 tahun pergi main basikal kat masjid dengan abang. Pastu nk dipendekkan cerita, aku baru terkedek kedek melepasi tetiba ada lori which we call lori hantu mengehon aku. Apa lagi aku pun cam terkejut beruk la. Lalu aku kayuh laju laju. Dan aku selamat, lucky me.

Since Zana (adik aku) dah hilang tempat bergantung untuk ke sekolah sebab Kak Nora (jiran aku) dah bersalin so kitorang kena look for the other alternatives. Kereta ada tapi tak ada courage at all. I mean it's a manual car, the fish mcm mana aku nak bawak? Aku tak cekap dan lagi pula terkial kial maka aku tidak mempunyai keberanian di situ. Aku selalu terfikir sampai bila aku hidup begini, umur makin meningkat. Mana pergi keberanian aku? It is not that easy bila bergaduh dengan diri sendiri. The struggle yang aku kena go through. It was real hard.

Memula ajak sepupu aku untuk teman dan tolong hantar. Tapi bayangkanlah, sampai bila nak susahkan orang. 

Banyak questions mark yang membuatkan aku ada inisiatif untuk berubah dan tak stay di takuk yang lama. Awalnya memang susah tapi alah bisa tegal biasa, kan? Aku memang seorang yang susah sikit nak terima perubahan dlm diri antaranya memandu ni lah. Dan yang buat aku trigger to overcome the fear is when we lost ayah. Kehilangan ayah membuatkan aku semangat untuk berubah, untuk tidak memandang ke belakang. So here I am.

Bila dh reti sikit drive, tak reti pulak nak bawa elok elok. Ada aje yang tak kena tapi tu lah Allah nak tunjuk bulan 7 last year, bila dh accident kat simpang. I was on my way heading home, tetiba ada pulak kereta nk u turn. Memang tak sempat nak brek langsung. So far aku expect a little impact tapi bila turun kereta ambikkk ko remuk dahh. Nak dekat 3 bulan kat bengkel. Yang buat hal tu dh la polis, aku expect dia caring la sikit. Ini sebaliknya, sudahnya kos rawatan pn dia buat tak tahu je. Okay tak apalah. Allah knows best. 

Semuanya aku terima as dugaan dan cabaran kehidupan. After satu, satu pulak datang. So, this is what we call life. It is not all about happiness, it's about how u overcome your fearness to challenge yourself to be happy.